Tidvatten och ”drying harbours”
Frankrike
Frågan har ställts om hur vi egentligen hanterar det där med tidvatten och hamnar. Så därför kommer här en lite mer utförlig och seriös beskrivning.
Först och främst studerar vi pilotboken över området för att få en överblick. I den finns även strömkartor som kan ge en mer översiktlig bild på hur det strömmar vid olika tidpunkter. Dessa strömkartor relaterar alltid till någon stor hamn och dess tidvatten. Tex kan det stå 3 timmar före högvatten i Dover, eller 2 timmar efter högvatten i Dover. I pilotboken hittar man oftast också om det finns någon värsting på vägen som behöver prioriteras i hänsynstagande. Det kan vara trånga passager, uddar eller liknande där det blir väldigt strömt.
Sedan hämtar vi en väderprognos via PredictWind. Det är en tjänst som antingen går att kommunicera med via IridiumGo (satellit) eller via den vanliga webben. Har vi WIFI så använder vi det och hämtar lite utförligare, har vi inte WIFI så kör vi via IridiumGo. Vädret aktualiseras två gånger per dygn på PredictWind. På PredictWind får man prognoser från upp till fyra olika metereologiska institut. Det betyder att vi kan få en uppfattning över hur säker eller osäker en prognos är.
Vindens riktning och styrka och eventuellt regn är naturligtvis det som i första hand ger beslutsunderlag för när vi planerar att segla.
Vi har sedan TimeZero i PC:n vilket är ett navigationsprogram, samt vår Furunoplotter och dom två kommunicerar på något fiffigt elektroniskt sätt som vissa i besättningen oftast förstår men andra inte. I det finns det inlagt tidvattenstationer och strömpilar.
Klickar man på tidvattenstationen så dyker det upp en graf som visar vattenstånd över tid. Man kan scrolla fram till den planerade tidpunkten då man tänker att man skall passera där och se hur vattenståndet kommer att vara just då. Bra att veta om man behöver komma fram till en hamn vid högvatten eller passera något ställe när det är tillräckligt djupt. Det ger naturligtvis också en första uppfattning om vart och när det strömmar.
Klickar man på en strömpil så visas en graf som visar hur mycket det strömmar och åt vilket håll, över tid. Det innebär att man kan se om man får med eller motström och hur mycket, när man kommer att passera just där. Strömmen beter sig annorlunda på varje plats. Den vänder på olika tidpunkter på olika platser. Så här är IT stödet en stor hjälp istället för att behöva räkna på allt detta själv.
I TimeZero lägger vi ut en rutt och kollar av hur denna rutt ser ut avseende vind, vattenstånd och ström. Initialt ger vi förslag på avgångs eller ankomsttid i programmet och kontrollerar hur strömmen beter sig under den tiden. Det går att justera avgångstid och snabbt få svar på skillnaden.
Programmet tar dock inte hänsyn till det jag brukar kalla för värstingar där man kanske inte vill passera vid värsta medströms heller för att det då är väldigt ostyriga virvlar och vågor. Så det gäller att tänka en hel del själv och komplettera det med ett gott IT stöd.
Det som tillkommer är det där med dagsljus. Det är ju alltid trevligt eller bättre sagt säkrare, att komma till en ny hamn eller ankarvik i dagsljus. Är då en sträcka tex 10-12 timmar lång så kan vi inte starta med tidvattnet mitt på dagen utan då får det bli tidigt på morgonen istället, för att hinna fram innan det blir mörkt. Så avgångstiderna hamnar lätt på småtimmarna.
Sist men inte minst undrar några av er hur det går till med hamnar där vattnet försvinner vid ebb. Jag var nog otydlig i senaste inlägget. Carpe Mare är visserligen fransyska och har en vingköl men vi vet inte om hon kan stå på densamma och vill inte riktigt testa det heller. Så vi undviker den typen av hamnar. I inlägget beskrevs stadens gamla hamn där ortsbefolkningen har sina små motorbåtar eller mindre segelbåtar med anpassad köl. Där låg vi i marinan runt hörnet, som just där var splitterny, med flytbryggor som sänker och höjer sig med vattnet och det finns alltid lite vatten kvar under kölen. Spången från flytbryggorna till land är i en sådan marina väldigt brant vid ebb och inte alls brant vid flod.
Tex så finns här i närheten en hamn en bit upp i floden. Den beskrivs som att hamnen torkar men några flytbryggor förblir flytande. Det framgår dock inte hur mycket vatten det finns kvar vid dessa bryggor. Man kommer naturligtvis bara in och ut ur denna hamn vid en viss mängd högvatten. Utanför erbjuds ett gäng bojar att ligga vid. Vi väljer bojarna….
Det är mycket att tänka på och nu ska ni in i Biscayabukten, där kan väl vara lite oroligt?
Det får man kalla en utförlig beskrivning. Toppen! Och trevlig midsommar!
Högteknologi kopplat till kloga huvuden och bra omdömme verkar vara det som gäller. Låter i alla fall riktig spännande! Lycka till!!